Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.
Grzybowa potrawka
Składniki:
- prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
- podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
- rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 opak.
- szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
- ząbek czosnku - 4 szt.
- śmietana 30 % - 500 ml
- świeży rozmaryn - 1 szt.
- świeży tymianek - 1 szt.
- świeża szałwia - 30 g
- oliwa z oliwek - 50 ml
- czarny pieprz - 5 g
- mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
- Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
- Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Stanowi idealny dodatek do przygotowywanych jesienią dań pieczonych i smażonych. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak.
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
Składniki:
- karkówka - 600 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) - 8 szt.
- rozmaryn świeży gałązka - 1 szt.
- olej - 2 łyżki
- Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
- Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
- Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Tajemnica pysznego kurczaka tkwi w jego odpowiednim doprawieniu. Pomoże w tym Przyprawa do złotego kurczaka Knorr o nowej udoskonalonej recepturze. Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.
Pieczony kurczak z warzywami
Składniki:
- kurczak cały - 1700 g
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opak.
- masło - 100 g
- szalotki - 6 szt.
- cukinia żółta i zielona - 2 szt.
- pomidorki koktajlowe - 500 g
- cytryna – 2,5 szt.
- goździki - 6 szt.
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Cytryny sparz wrząca wodą, dokładnie umyj, z jednej otrzyj skórkę.
- Pokrój cukinię w kostkę, obraną z łupin szalotkę i pomidorki przekrój na pół.
- Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr, by danie było doskonale doprawione. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
- Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą - sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
- W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn, na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Wyjątkowy, lekko orzechowy smak i doskonały aromat – to znak rozpoznawczy kurek. W taki sposób naszą ulubioną zupę wzbogaci Kremowa zupa z kurek Knorr. Dodatek szczypiorku nada jej wyrazisty akcent. Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!
Zupa z kurek
Składniki:
- Kremowa zupa z kurek Knorr - 1 opak.
- kurki świeże lub mrożone - 50 dag
- kiełbasa - 20 dag
- Bulion drobiowy - 2 szt.
- woda - 2 l
- cebula - 10 dag
- makaron, np. muszelki - 100 g
- śmietana – 0,5 szklanki
- jajka przepiórcze ugotowane na twardo - 4 szt.
- natka pietruszki (posiekana)
- pieprz - 1 szczypta
- majeranek - 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów.
- Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.
- Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu – będzie niezwykle aromatyczna. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.
Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr
Jesienne gulasze niezastąpione podczas jesiennej słoty. Doskonale rozgrzewają i zaspokajają apetyty po powrocie ze szkoły i pracy. Jednocześnie, jako danie jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu. Aby cechowały się głębią smaku, warto sięgnąć po Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr. Dzięki niemu, gulasze będą doskonale przyprawione, wyraziste w smaku.
Gulasz z dyni
Składniki:
- mała dynia - 1 szt.
- Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz - 1 opak.
- cebula - 1 szt.
- kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt typu greckiego - 100 ml
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy będzie zmieniać kolor.
- Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, dzięki czemu danie nabierze głębokiego smaku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu, gdy dynia będzie miękka
- Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://wwwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/kuchenny-przybornik-na-jesien